200999
TodayToday694
YesterdayYesterday1167
This WeekThis Week7173
This MonthThis Month20010
All DaysAll Days200999
UNITED STATES
US

This page uses the IP-to-Country Database provided by WebHosting.Info (http://www.webhosting.info), available from http://ip-to-country.webhosting.info
Impozit forfetar 2010 PDF Print E-mail

 Premierul Emil Boc a anuntat ca impozitul forfetar va fi restrans, de la 1 ianuarie 2010, si va fi aplicat numai pentru anumite domenii sau activitati specifice.

Domeniile pentru care se va aplica impozitul forfetar urmand fi stabilite de expertii din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

"De la 1 ianuarie 2010, impozitul forfetar va fi restrans la anumite domenii sau activitati specifice care vor fi decise de specialistii de la Ministerul Finantelor si de cei care lucreaza in domeniul combaterii evaziunii fiscale", a declarat Emil Boc.

Boc a dat ca exemplu restaurantele ca fiind unul din tipurile de agenti economici care vor ramâne afectaţi de impozit. "Impozitul minim i-a forţat pe cei cu firme fantomă să închidă compania" a spus premierul.

"Eu cred că primul scop al impozitului minim a fost atins, acela de a-i obliga pe cei care aveau firme fantomă să decidă: le menţin sau le închid. Cred că, pentru viitor, impozitul forfetar, aşa cum a fost el conceput, trebuie să se restrângă la acele domenii şi activităţi unde evaziunea fiscală nu poate fi altfel combătută şi eliminată - cum ar fi, de exemplu, domeniul restaurantelor. Pot fi şi alte domenii, ar trebui identificate", a declarat Emil Boc într-o conferinţă de presă

Pe de alta parte, presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar propune, ca alternativa la impozitul minim pe profit, de la 1 ianuarie 2010 un impozit calculat în functie de zona din oras unde este amplasat businessul respectiv – unitati de alimentatie publica, spalatorii auto etc. – si platit catre autoritatile locale si nu catre directiile de finante.

"Eu sustin ca impozitul minim pe profit trebuie sa ramâna o masura tranzitorie pentru anul 2009. Într-o oarecare masura, acesta si-a atins scopul. A responsabilizat anumiti agenti economici care au omis sa îsi regleze activitatea sau, mai bine spus, neactivitatea unor societati comerciale. În consecinta, de anul viitor, as vedea introdus un impozit forfetar care, de aceasta data, sa permita încasarea la buget a unor sume sigure si sa fie aplicat contribuabililor care realizeaza evaziune fiscala prin nedeclararea tuturor veniturilor din domenii care sunt mai greu de controlat, precum baruri, restaurante, cafenele sau spalatorii auto", a declarat ieri, într-un interviu acordat Business Standard, presedintele ANAF.

UPDATE. Premierul Emil Boc i-a solicitat, vineri (15.01.2010), ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, să stabilească până în luna februarie sistemul de aplicare a impozitului forfetar, restrâns la anumite activităţi, amintind că Executivul s-a obligat să elimine impozitul minim aplicat în prezent tuturor firmelor.

"De astăzi, curge termenul invers pentru regândirea impozitului minim. Parlamentul a adoptat legea bugetului de stat şi este un angajament comun, al meu şi al dumneavoastră, că vom elimina impozitul minim şi vom opta pentru un impozit forfetar restrâns la anume domenii de activitate. Aş dori ca în februarie să avem un punct de vedere cu privire la aplicarea noii forme de impozit", i-a spus premierul ministrului de Finanţe, în şedinţa de guvern.

Autorităţile au elaborat deja o listă cu 26 de servicii prestate populaţiei şi propuse pentru aplicarea impozitului forfetar, care urmează să fie analizată începând cu săptămâna viitoare.

SURSA:Mediafax