200995
TodayToday690
YesterdayYesterday1167
This WeekThis Week7169
This MonthThis Month20006
All DaysAll Days200995
UNITED STATES
US

This page uses the IP-to-Country Database provided by WebHosting.Info (http://www.webhosting.info), available from http://ip-to-country.webhosting.info
Posta Romana: Privatizare sau restructurare? PDF Print E-mail

Gabriel Sandu. Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, ramane consecvent pe pozitia sa conform căreia - în actualele condiţii economice - nu este oportuna privatizarea Poştei Române, subliniind în mai multe rânduri faptul că Poşta Română este un obiectiv strategic de interes national si, prin urmare, ar trebui inclusa în strategia de siguranţă naţională a ţării.

 Ministrul Comunicatiilor fiind adeptul unui proces de restructurare a Postei Romane, procescare presupune îmbunătăţirea performanţei companiei. Rezultatele financiare ale companiei au fost din ce în ce mai slabe în ultimii ani din cauza managementului defectuos, sustine domnia sa. Nu este de mirare, ca intr-o competitie puternica si in continua dezvoltare, Posta Romana – un mamut al vremurilor de demult – ii este greu sa tina pasul: in ultimii 5 ani a pierdut piata pe segmentul coletariei, iar piata serviciilor de corespondenta a cunoscut un adevarat recul. Poate din cauza managementului defectuos cum sustine dl ministru, poate din cauza letargiei mai marilor conducatori ai Postei Romane, poate din cauza imixtiunii politicului, poate din cauza capuselor...nu vom sti, dar cred ca exista o inlantuire intre cauzele enumerate. Si toate acestea pe fondul unei sustineri normative, fie ca se numesc legi, fie ca se numesc Ordonante sau Hotarari ori Ordine. Facilitati fiscale, beneficii materiale, monopoluri, etc. Si atunci, de ce nu se misca nimic?
"Strategia de restructurare prevede păstrarea locurilor de muncă şi chiar creşterea numărului acestora pe anumite segmente în următorii 5 ani. Este de reţinut faptul că studiul relevă că îmbunătăţirea performanţei companiei poate fi vizibilă încă din primul an de implementare", a ţinut să puncteze Gabriel Sandu menţionând că „Poşta Română cu cei peste 35.000 de poştaşi, s-a concretizat într-o comunitate tradiţională, pilon al societăţii. O comunitate care lucrează pentru comunitate. O comunitate fără de care societatea în care trăim ar fi mai săracă şi mai dezbinată. Apreciez munca zilnică a fiecărui angajat din Poşta Română ca pe un plus adus ideii de solidaritate naţională".

Procesul de restructurare Poştei Romane se face pe baza studiului efectuat de consultantul „Roland Berger". Deşi proiectul de restructurare a fost prezentat Guvernului în urmă cu doi ani, abia în urmă cu un an a fost elaborată o Hotărâre de Guvern (nr. 1134 din 18 septembrie 2008) referitoare la restructurarea companiei poştale.

Ministerul comunicaţiilor a hotărât împreună cu Consiliul de Administraţie al Poştei ca procesul de restructurare prezentat de compania de consultanţă Roland Berger sa fie continuat in ritm alert, in forta tocmai pentru ca în viitorii patru ani Poşta să înregistreze profit prin extinderea activitatii companiei şi, mai ales, prin scaderea costurile. Fiind prevazute in acest sens o serie de măsuri precum înfiinţarea unei instituţii financiare nebancare, a unei societăţi de asigurări, a unei societăţi de transport valori, a unei poşte hibride, a unei societăţi curierat expres şi rapid dar şi a unei entităţi pentru administrarea patrimoniului. 

Jurist Oprina Constantin - LycosNews